Wiskunde in Teams

Opdrachten Wiskunde A-lympiade

Hieronder staan een aantal voorbeelden opdrachten van de Wiskunde A-lympiade. Voor het complete overzicht kunt u kijken in ons archief.

Voorrondeopdracht 2019-2020: The middle of somewhere

routekaartjeRuud woont in Warnsveld en wil afspreken met Dédé die in het Friese dorp Wier in het noorden van Nederland woont. Een logische plek om af te spreken is dan om een plaats tussen hun beide woonplaatsen in te kiezen.
Om deze plaats te bepalen kun je een atlas gebruiken om erachter te komen waar Warnsveld en Wier liggen, maar tegenwoordig maken mensen eerder gebruik van apps en websites als Google Maps, 9292, de NS-app of Maps.Me.
Op basis van de beschikbare verbindingen, de reisafstand of de reistijd is een goede ontmoetingsplek gemakkelijk af te spreken voor twee personen. Als er echter een afspraak gemaakt moet worden tussen meer dan twee personen uit verschillende woonplaatsen, ligt dit ingewikkelder – om nog maar te zwijgen als mensen uit verschillende landen of continenten komen.
Over dit soort zaken gaat deze Alympiade-voorronde-opdracht.

Finaleopdracht 2019-2020: Doe maar een gooi

dobbelstenenJe hebt vast wel eens Yahtzee gespeeld of een ander dobbelspel en daarbij nagedacht over je keuze om dobbelstenen wel of niet nog een keer te gooien. Waar hangt zo’n keuze van af? In deze opdracht ga je enkele dobbelspellen onder de loep nemen en onderzoek je verschillende scoresystemen en het effect ervan op de aantrekkelijkheid van het spel.