Logo Universiteit Utrecht

Wiskunde in Teams

Opdrachten Wiskunde A-lympiade

Hieronder staan een aantal voorbeelden opdrachten van de Wiskunde A-lympiade. Voor het complete overzicht kunt u kijken in ons archief.

Voorrondeopdracht 2014-2015 Niets zo veranderlijk als het weer

In vroeger tijden was het weer al een veelgebruikt onderwerp van gesprek. In de taal zijn er dan ook in de loop van de geschiedenis allerlei zegswijzen ontstaan waar het weer een rol in speelt. Maar ook nu nog speelt het weer een grote rol in ons dagelijks leven.
“Zullen we naar het strand gaan? Eerst even op de buienradar kijken.” Hoe vaak heb je de afgelopen jaren dit soort gesprekken gevoerd of gehoord? Was vroeger de weersverwachting vooral van groot belang voor boeren en tuinders, nu laat Jan en alleman zijn geplande activiteiten van de weersvoorspelling afhangen. Hoe verstandig is dat nu eigenlijk? In deze Alympiade opdracht gaat men verschillende weersverwachtingen onder de loep nemen.

Finaleopdracht 2014-2015: Kies de juiste school

Een middelbare school kiezen is nog niet zo gemakkelijk. Kies je voor een kleine school? Een grote school? Een school met extra sportlessen of een techniekafdeling? Een school waar je klasgenoten naar toe gaan? Een school om de hoek of … ? Er kunnen veel redenen zijn om voor een bepaalde school te kiezen.

In deze opdracht moet een aanmeldsysteem ontworpen worden, waarbij zoveel mogelijk leerlingen op de school van hun keuze terechtkomen.