Logo Universiteit Utrecht

Wiskunde in Teams

Opdrachten Wiskunde B-dag

Hieronder staan een aantal voorbeelden opdrachten van de Wiskunde B-dag. Voor het complete overzicht kunt u kijken in ons archief.

Opdracht 2018: Slangennest

Het probleem is als volgt te verwoorden: wat is de oppervlakte van de kleinste vlakke vorm (deken) die alle lijntjes (slangen) van lengte 15 kan overdekken (nadat je de slang of deken zo gedraaid, geschoven of omgedraaid hebt, dat het past). Dit is een open probleem in de wiskunde: niemand weet het antwoord!
Opdracht is ook in het Engels beschikbaar: Snakes’ nest

Opdracht 2017: Pijlenklokken 

Mensen zijn gemaakt om patronen en structuren te herkennen. De wiskunde maakt hier een sport van. In deze opdracht leiden eenvoudige recepten tot prachtige plaatjes die we pijlenklokken en lijnenklokken noemen. Het is een uitdaging om de patronen en structuren hierachter te ontdekken. Er bestaat ook een Engelse versie van de opdracht: Arrow clocks

Opdracht 2016: Een gooi naar de winst 

In een voetbalcompetitie is het vaak tot het eind spannend. Dat Ajax wint van PSV en PSV wint van Feyenoord hoeft niet te betekenen dat Ajax vervolgens ook wint van Feyenoord. Het komt regelmatig voor dat Feyenoord dan alsnog van Ajax wint. Bij deze opdracht onderzoeken we of dit ook voorkomt als je gaat dobbelen. Van de opdracht is ook een Engelstalige versie beschikbaar.