Wiskunde in Teams

Winnaars OnderbouwWiskundeDag & VMBO-WiskundeDag 2022

De opdracht van de 11de Onderbouw Wiskunde Dag, tevens de 2de VMBO Wiskunde Dag ging over (zwerf)afval in en rond de school. Aan de teams van leerlingen werd gevraagd om een onderzoek te doen naar de afvalsituatie in en rond de school, en een plan te maken om dat te verbeteren, door gegevens te verzamelen en te analyseren. Als eindproduct bracht ieder team een advies uit aan de school om (nog) beter met afval om te gaan.

Dat advies mocht in de vorm van een verslag, maar dat mocht ook in de vorm van een filmpje, of een poster – wat het team zelf maar een passende vorm vond.

Op dinsdag 21 juni 2022 vond de gecombineerde online/fysieke prijsuitreiking plaats van de Onderbouw Wiskunde Dag/VMBO-WiskundeDag.

Dit jaar deden er 17 scholen mee, waarvan 2 ook met de vmbo-afdeling – het is pas de 2de keer dat er een vmbo-variant van de opdracht geleverd wordt, en deze heeft duidelijk nog wat minder bekendheid dan de havo-vwo-variant.

De medailles, bekers en juryrapporten waren naar de scholen gestuurd; de uitreiking ervan vond echter pas plaats nadat in de online bijeenkomst door het voorlezen van het juryrapport duidelijk was geworden welke prijs er gewonnen was. De prijsuitreiking werd verlevendigd met filmpjes van ieder team, waarin ze zich voorstelden en ze iets over hun onderzoek vertelden.

De VMBO Wiskunde Dag is dit jaar gewonnen door een team van 3 mavo van het Jeroen Bosch College te Den Bosch;  de Onderbouw Wiskunde Dag is dit jaar gewonnen door een team van het St. Michaëlcollege te Zaandam. Dit team had uitgebreid onderzoek gedaan: het team heeft zelf afval buiten de prullenbakken gefotografeerd en geteld, de prullenbakken buiten in beeld gebracht, en via interview en enquête gecontroleerd waar de problemen liggen, met betrekking tot het weggooien van afval. Ze hebben tevens gevraagd om suggesties tot verbetering van weggooi-gedrag. Dit alles heeft geresulteerd in een voorstel voor een nieuw soort kliko’s die niet kunnen omvallen, die je niet hoeft aan te raken, die oplichten als er iets ingegooid wordt, en die op strategische plaatsen rond de school gezet worden. Dit alles onderbouwd vanuit de gegevens van het onderzoek.

 

 

 

 

 

Volgend jaar vindt de OWD en de VMBO Wiskunde Dag plaats op woensdag 15 februari 2023.